• Het nieu­we oude lam

    Heel grote partijen van het Lam Gods zijn overschilderd. Dat gebeurde verschillende keren in de eeuwen na Van Eyck. Zelfs het lam kreeg een ander gezicht. Het is pas sinds kort dat de originele versie ons recht in de ogen kijkt. Maar wat bezielde latere generaties om de oude meester aan te pakken?

Blogberichten

  • Van Eyck: zien is gelo­ven

    Hoe kunnen we als sterveling ooit God waarnemen? Die theologische discussie was al eeuwen aan de gang in de tijd van Van Eyck. Hijzelf deed een poging met zijn schilderkunst. Hij keek zoals niemand anders én zette dat om in olieverf. Maar alvorens we daarop ingaan, eerst dit. Zoals wij het Lam Gods vandaag zien, zo zag een Gentenaar van toen het nooit.
    Meer info
  • De nieu­we kamer van het Lam Gods

    Sinds 2021 staat het Lam Gods op een nieuwe plek in de kathedraal. De derde, intussen. Het was een verhuis waar we ons hart voor vasthielden, maar het is eeuwen geleden dat we het schilderij weer zo tot zijn recht zien komen.
    Meer info
  • Het ver­le­den van Gent als indu­strie­gi­gant

    Industrie en Gent: de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al drie eeuwen lang. Er valt in de stad heel wat industrieel erfgoed te ontdekken – te voet of met de fiets – en ook in het Industriemuseum vind je industriële parels van weleer.
    Meer info
  • De onzicht­ba­re nieuw­bouw van de Sint-Baafs­kathe­draal

    Op mijn visitekaartje staat ‘senior project manager’ bij Bressers Architecten, maar dat had net zo goed ‘werfleider’ of ‘olympisch vergaderaar’ kunnen zijn. De bouw van het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal heeft ons véél tijd en moeite gekost — maar voor zo een meesterwerk hadden we het ervoor over.
    Meer info
  • Bour­gon­disch én duur­zaam, het kan

    Wie graag lekker eet hoeft niet in te boeten op sociaal en ecologisch bewustzijn. In Gent tonen we al jaren dat zelfs de meest Bourgondische eetcultuur gestoeld kan zijn op duurzame waarden: lokaal, zero waste, plantaardig.
    Meer info
  • De street art-sce­ne in Gent is een boei­en­de smelt­kroes

    Dat street art in Gent floreert, dankt de stad aan generaties artiesten die radicaal hun ding deden, vaak in leegstaande panden. Vandaag is ook het legale graffiticircuit alive and kicking in Gent, zodat elk type kunstenaar z’n kans kan grijpen.
    Meer info

Onze bloggers