Geschreven op 04/07/2023 door
Als ik over België als toeristische bestemming lees, komt Brugge altijd prominent naar voren. Onterecht, ontdekte ik, want Gent heeft net zo veel cultuur, erfgoed en sfeer te bieden en profiteert bovendien van z’n kalmere underdogpositie. Verslag van mijn eerste, maar vast niet laatste, bezoek aan de stad.

Mijn indruk na een korte kennismaking

Ik stapte onlangs voor het eerst uit de trein in Gent. Mijn eerste keer in de Oost-Vlaamse stad was een fijne ervaring. Twaalf jaar geleden noemde Lonely Planet Gent al een van de steden die je ooit bezocht moet hebben. Tot mijn scha en schande was ik er dus zelf nog niet geraakt. Er zijn zo veel plekken die ik nog niet heb mogen ontdekken – zelfs Wales bezoek ik binnenkort voor het eerst.

Tony Wheeler - Founder Lonely Planet

Waar was ik tijdens mijn eerste rondje Gent vooral van onder de indruk? 

 

Sfeervol verlicht

Toen ik na een event ’s avonds van de stad naar mijn hotel terug wandelde, was ik de routeaanwijzer op mijn smartphone al snel vergeten. Ik keek vooral veel rond, vond zelf mijn weg terug en was onderweg aangenaam verrast. De stad heeft ’s avonds iets romantisch over zich, met de nabijheid van het water en de mooie avondverlichting. Het lijkt me een stad met een goed nachtleven ook, dat zou ik graag nog verder verkennen. Misschien tijdens een volgend bezoekje, waarvoor ik zeker mijn vrouw Maureen meeneem. 

Cultureel erfgoed

Ik werd ook stil van het Lam Gods. Het Gentse altaarstuk is behoorlijk uniek. Gewoon al het feit dat het nog bestaat! Er zijn stukken van gestolen, het is naar her en der verscheept, verkocht, in een zoutmijn verstopt, noem maar op. Het is ook interessant dat je de verdere restauratie opnieuw kan volgen in het MSK: hoeveel tijd kruipt erin, hoeveel mensen werken eraan, dat soort dingen. Voor mij was dat toch een heel onbekende wereld die voor een stukje openging. Het Gravensteen? Dat zag ik voorlopig enkel aan de buitenkant. Maar dat is ook al imposant. Daar wist Gent vast en zeker indringers mee af te schrikken! Ik heb dus heel wat om voor terug te komen, zoveel is zeker.

Niet platgetreden

Ik kwam in Gent wel wat toeristen tegen, maar op geen enkel moment vond ik het van het goede te veel. Je kan het niet vergelijken met steden als Barcelona, Venetië of Amsterdam, waar de bezoekersaantallen toch van een andere orde zijn. Dat er ook in Gent een aantal diensten zijn die toeristen bedienen, zoals tourbusjes en bootjes, vind ik normaal. Het is een handige commerciële manier om mensen gespreid een stad te laten ontdekken. Verandert dat het karakter van een stad? Ik vind van niet. Ik heb trouwens nog niet vaak zoveel fietsers bij elkaar gezien! Dat lijkt me toch typisch Gents. Kleine waarschuwing? De Gentse fietsen zien er misschien traditioneel uit, ze gaan wel razendsnel, hèhè. 

Here's a secret within a secret: Ghent might just be the best European city you've never thought of visiting, in a country that continues to be criminally overlooked.
Tom Hall - Lonely Planet's Best in Travel 2011

Ontdekken zonder druk

Door een stad als Brugge is Gent nog steeds een beetje het ‘best kept secret’ van België. Meer dan de moeite waard om te bezoeken, zo heb ik nu zelf ervaren. Torenspitsen, eeuwenoude huizen, idyllische waterzichten: wat een sfeervolle stad. En misschien is het voor de stad zelf zo slecht nog niet om niet helemaal bovenaan het lijstje van ‘must visits’ te staan. Want wie weet nemen bezoekers dan écht de tijd om de stad te leren kennen, in de plaats van snel snel een lijstje af te werken.

Met dank aan Frank Van Os (Atlas & Zanzibar) en Ben Van Alboom

Tony Whee­ler

Tony Wheeler is een Australiër geboren in Engeland. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar dat van zijn iconische reisgidsen vast wel: Lonely Planet. De reeks, die hij samen met zijn vrouw Maureen bedacht, is sindsdien oneindig geïmiteerd maar nooit geëvenaard. Als ‘uitvinder’ van de moderne reisgids heeft Tony al wel wat uithoeken van de wereld gezien. Hoog tijd om ook Gent te ontdekken.

Lees alle blogposts van Tony Wheeler