Het Sint-Veerleplein is niet alleen de thuis van het Gentse Gravensteen, het is ook de ideale rustplek en uitvalsbasis om andere stadsdelen te ontdekken. En je vindt er ook het Infokantoor van Visit Gent, dat immer bereid is om jouw citytrip tot een succes te maken.

Het Sint-Veerleplein is een echt beleefplein. Je kan er allereerst het imposante Gravensteen bezoeken en een glimp opvangen van Gent in de middeleeuwen. Je kan het monument ook gewoon bewonderen vanop het terras van een van de gezellige restaurants en cafés op het pleintje. Het Sint-Veerleplein is omgeven door water: achter de gebouwen lopen de Lieve en de Leie. En de locatie is een goede uitvalsbasis om de gezellige Kraanlei en de oude wijk Patershol te verkennen. Moet je dringend? Geen nood: je vindt op het Sint-Veerleplein een openbaar toilet. 

De weg naar het Infokantoor

Ooit stond op het Sint-Veerleplein de Sint-Veerlekerk, waarvan resten gevonden werden tijdens de renovatie van de Oude Vismijn. Die historische site ligt aan de samenvloeiing van de Lieve en de Leie. De Oude Vismijn is al lang geen vismarkt meer, maar biedt vandaag onder meer onderdak aan het Infokantoor van Visit Gent. Stap voor het Infokantoor de monumentale toegangspoort van de Oude Vismijn binnen. Vergeet niet een blik naar boven te werpen: je ziet niet alleen Neptunus, maar ook een man en vrouw die respectievelijk de Schelde en de Leie voorstellen.

Eerherstel heksen

Minstens 60 mensen werden tussen 1364 en 1713 in het Gentse beschuldigd van hekserij. Sommigen van hen stierven op de brandstapel. Anderen werden geëxecuteerd op het Sint-Veerleplein en soms op de Vrijdagmarkt. Aan de Donkere Poort in het Prinsenhof bevindt zich een gedenkplaat met hun namen.

Waar nieuw leven gevierd wordt

Het Sint-Veerleplein mikt schaamteloos op je gevoelige hart, met het werk ‘Ai Nati Oggi’ van de Italiaanse kunstenaar Alberto Garutti. Wat lijkt op een ouderwetse straatlantaarn is eigenlijk een ontroerende ode aan nieuw leven. Gaan de lantaarns branden, dan is er in Gent een kindje geboren. In de Gentse kraamafdelingen kunnen kersverse ouders op een knopje drukken zodat de hele stad kan meevieren met hun prille geluk. 

Plein in feeststemming

Tram 2 stopt op het plein, dat voor de rest verkeersvrij is. En is er een feest in de stad, dan is het Sint-Veerleplein graag van de partij. De Gentse Feesten, Winter in Gent, de Lieve Leie Feesten: ’t is op ’t Veerleplein dat je moet zijn. Nie Neute, nie pleuje, moar fieste!